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Long-lasting, elegant, gastronomic.

Our idea of quality includes accurate work in the vineyard, controlled temperatures, the search for a clean, fresh wine.

Morandina

Valpolicella Ripasso DOC

Production area Mezzane, Tregnago


Vineyard age planted in 2001


Exposure south–east


Altitude 450 meters


Soil type calcareous


Grape variety Corvina, Corvinone, Rondinella, Oseleta


Runing system Guyot


Yield per hectare 60 hl/ha


Harvest period early October


Winemaking techniques rifermentation of Valpolicella wine through Amarone dried grape skins. 12 months aging in tonneaux of Allier and 2 months of 20 hl barrel.

DESCRIPTION

Ruby red color with tints of purple. On the nose, aromas of fresh black cherries, spices are particularly prominent.
Flavoursome with good acidity, the palate is filled with the taste of cherries and plum jam as black pepper and rhubarb.

Ideal paired with red meat and meat based pasta sauce or with risotto all’isolana with Veronese sausage and black pepper. It can be enjoyed with deli meats that have undergone a long maturation period as well as with Pata Negra and Serrano ham.

RIPASSO ACCORDING TO GRAZIANO

“A Ripasso that wants to be an expression of the terroir more than of cellar techniques, a full wine that is also elegant and refined.”

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Ripasso

Valpolicella Ripasso Superiore DOC

Zona di produzione Mezzane, Tregnago: vigneti a conduzione biologica


Età del vigneto impianto del 2001


Esposizione sud est


Altitudine 450 metri


Tipologia del terreno Glaciale


Vitigni Corvina, Corvinone, Rondinella, Oseleta


Sistema di allevamento Guyot


Resa per ettaro 40 hl/ettaro


Epoca di vendemmia Metà Ottobre


Tecniche di vinificazione Ripasso del vino Valpolicella sulle vinacce dell’Amarone. La macerazione dura 5 giorni. Affinamento di 12 mesi in tonneaux di Allier.


ESPRESSIONE

Questo Ripasso si presenta di colore rosso rubino con riflessi violacei. Il profumo della ciliegia amarena è molto evidente così come la spezia. Al palato si presenta sapido e dotato di una bella freschezza arricchendosi poi con sensazioni di ciliegia, prugna in confettura e rabarbaro.

ABBINAMENTI

Ideale per una cucina di carne rossa e con i sughi di carne sui primi piatti di pasta o riso all’isolana. Sostiene i salumi di lungo affinamento e il Jamon Iberico Pata Negra e Serrano.

RIPASSO SECONDO GRAZIANO

“C’è la struttura di un vino dall’appeal internazionale, che viene ripassato sulle vinacce di amarone. Un vino di sostanza, che arriva a 15 gradi.”

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“Producing food is a gastronomical art.”
To be a source of pleasure, food must be good, but also clean and right: it must be the result of sustainable agriculture, which respects the environment and the dignity of workers. When we buy food we also choose an agricultural model. It is a fundamental question that determines the future of the planet: its survival or its destruction.”

Wendell Berry.