Our idea of quality includes accurate work in the vineyard, controlled temperatures, the search for a clean, fresh wine.
Morandina
Valpolicella Ripasso DOC
Production area Mezzane, Tregnago
Vineyard age planted in 2001
Exposure south–east
Altitude 450 meters
Soil type calcareous
Grape variety Corvina, Corvinone, Rondinella, Oseleta
Runing system Guyot
Yield per hectare 60 hl/ha
Harvest period early October
Winemaking techniques rifermentation of Valpolicella wine through Amarone dried grape skins. 12 months aging in tonneaux of Allier and 2 months of 20 hl barrel.
DESCRIPTION
Ruby red color with tints of purple. On the nose, aromas of fresh black cherries, spices are particularly prominent.
Flavoursome with good acidity, the palate is filled with the taste of cherries and plum jam as black pepper and rhubarb.
Ideal paired with red meat and meat based pasta sauce or with risotto all’isolana with Veronese sausage and black pepper. It can be enjoyed with deli meats that have undergone a long maturation period as well as with Pata Negra and Serrano ham.
“...the production of food is a gastronomic act. To be a-source of food pleasure, the food must be good, but also pure and correct: it must be the result of sustainable agriculture that respects the environment and the dignity of the workers. When we buy food, we choose also an agricultural model.
This is a fundamental issue that determines the future of the planet: its survival or its destruction.”
Wendell Berry.
Ripasso
Valpolicella Ripasso Superiore DOC
Zona di produzione Mezzane, Tregnago: vigneti a conduzione biologica
Età del vigneto impianto del 2001
Esposizione sud est
Altitudine 450 metri
Tipologia del terreno Glaciale
Vitigni Corvina, Corvinone, Rondinella, Oseleta
Sistema di allevamento Guyot
Resa per ettaro 40 hl/ettaro
Epoca di vendemmia Metà Ottobre
Tecniche di vinificazione Ripasso del vino Valpolicella sulle vinacce dell’Amarone. La macerazione dura 5 giorni. Affinamento di 12 mesi in tonneaux di Allier.
ESPRESSIONE
Questo Ripasso si presenta di colore rosso rubino con riflessi violacei. Il profumo della ciliegia amarena è molto evidente così come la spezia. Al palato si presenta sapido e dotato di una bella freschezza arricchendosi poi con sensazioni di ciliegia, prugna in confettura e rabarbaro.
ABBINAMENTI
Ideale per una cucina di carne rossa e con i sughi di carne sui primi piatti di pasta o riso all’isolana. Sostiene i salumi di lungo affinamento e il Jamon Iberico Pata Negra e Serrano.